Algemeen

Europese techbelasting in de maak: waarschijnlijk 3 procent

Matthias Pauw • 16 maart 2018 20:34 @mattpauw

Beeld © AFP

De Europese Commissie komt waarschijnlijk volgende week met een langverwacht, maar controversieel voorstel om techgiganten een omzetbelasting op te leggen. De EU wil dat internetbedrijven zo eerlijker en vooral meer belasting af gaan dragen.

Dat schrijft het FT op basis van documenten van de Commissie die de krant heeft ingezien.

Extreem weinig belasting

Techbedrijven zoals Facebook, Google, Airbnb en Amazon betalen nu vaak extreem weinig tot geen belasting in de landen waar zij hun diensten aanbieden. Dit gevolg van de digitale economie is veel landen een doorn in het oog.

Meestal wordt er namelijk alleen winstbelasting betaald in het land waar het Europees hoofdkantoor is gevestigd, omdat alle geldstromen daarheen worden gesluisd. In landen als Ierland en Luxemburg zijn die tarieven erg laag, waardoor de bedrijven erg weinig belasting betalen.

Bijna geen belasting

Vorig jaar schreef de Commissie in een rapport dat internetbedrijven gemiddeld ruim de helft minder belasting betalen dan gewone bedrijven. Multinationale techbedrijven profiteren daarnaast vaak ook nog eens van agressieve belastingplanning, waardoor de belastindruk effectief 0 procent kan zijn, aldus de Commissie. 

Meer op rtlz.nl: Mega-naheffing voor Apple, 13 miljard euro belasting terugbetalen

Daarom stelt de Commissie volgende week voor om een nieuwe belasting in te voeren. De techgiganten moeten waarschijnlijk 3 procent omzetbelasting gaan betalen in het land waar de omzet ook daadwerkelijk gehaald wordt.

Steun van belangrijke landen

Volgens het FT gaat de heffing gelden voor omzet uit advertenties, abonnementskosten (bijvoorbeeld voor bedrijven als Spotify en Apple Music) en de doorverkoop van klantgegevens. Niet alle digitale ondernemingen krijgen trouwens last van de nieuwe belastingmaatregel, als die er ook daadwerkelijk komt. Bedrijven met een wereldwijde omzet van meer dan 750 miljoen euro en een Europese omzet van minimaal 50 miljoen euro worden op de korrel genomen.

Het voorstel komt uit de koker van de Fransen, maar kan vermoedelijk op steun rekenen van andere belangrijke landen in Europa als Duitsland, Spanje en Italië.

Amerikanen liggen dwars

Eigenlijk had de Europese Commissie zijn hoop gevestigd op de OESO, het samenwerkingsverband van ontwikkelde economieën, om tot internationale aanbevelingen te komen voor het belasten van internetbedrijven. Maar in een vuistdik tussenrapport komt de organisatie niet aan aanbevelingen toe, vooral omdat de Amerikanen mordicus tegen het extra belasten van techbedrijven zijn.

"De VS is sterk tegen voorstellen door welk land dan ook om digitale bedrijven eruit te pikken", schrijft de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, vandaag in een korte persverklaring. Volgens Mnuchin zullen extra belastingen de groei remmen en slecht uitpakken voor de werkgelegenheid en consumenten.

Politieke motieven

Ook de lobbyclub voor techbedrijven in Brussel, CCIA, spreekt zicht fel uit tegen de voorgenomen maatregelen. Zij wijzen erop dat er geen overeenstemming is in de OESO en dat het invoeren van grensoverschrijdende belastingregels buiten OESO-verband een slecht idee is.

Volgens de CCIA zijn politieke motieven de basis voor het zwaarder belasten van techbedrijven in Europa. Dat verwijt is niet nieuw. De Amerikaanse overheid klaagt al jaren steen en been over de Europese aanpak van Amerikaanse techbedrijven.

Handelsoorlog

De Europese Commissie legde de afgelopen jaren aan veel grote Amerikaanse techbedrijven gigantische boetes op, meestal voor ongeoorloofde manieren om belasting te ontwijken. Maar volgens de Amerikaanse regering behandelt de EU al jarenlang Amerikaanse bedrijven moedwillig oneerlijk.

De nieuwe maatregelen, die waarschijnlijk woensdag worden voorgesteld, komen op een gevoelig moment. Sinds enkele weken zijn de EU en de VS op de rand van een handelsoorlog beland, nadat president Trump een importheffing op staal en aluminium aankondigde.

G20

​Volgende week hebben de ruziënde partijen trouwens een mooie gelegenheid om elkaar eens recht in de ogen te kijken. In Buenos Aires vergaderen de ministers van Financiën van de G20 maandag.

Een van de agendapunten is internationale belastingheffing. Dat belooft een levendige discussie te worden.

Bron • RTL Z