Algemeen

Britten wijzen 23 Russische diplomaten uit vanwege zenuwgasvergiftiging oud-spion

14 maart 2018 13:54

Beeld © AFP

Groot-Brittannië stuurt 23 Russische diplomaten het land uit vanwege de vergiftiging met zenuwgas van een oud-spion. De diplomaten hebben één week om te vertrekken.

Het is de grootste uitzetting van diplomaten in 30 jaar tijd, zegt de Britse premier Theresa May. Die had van Rusland geëist om voor vandaag uit te leggen hoe het Russische zenuwgas in Engeland kon komen. 

Koningshuis niet naar WK

May noemt de vergiftiging 'Russische staatsagressie'. Zij noemde het 'tragisch' dat de Russische president Poetin 'voor een dergelijke actie heeft gekozen'. Ze zei 'een bedreiging van Brits leven op Britse bodem' niet te tolereren.

May wil overleg op hoog niveau met Rusland voorlopig opschorten, maar niet alle banden verbreken omdat dit niet in het belang van haar land is. Zij heeft een afspraak met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov op de lange baan geschoven.

Ze kondigde ook aan dat er geen ministers of leden van het Britse koninklijk huis naar het WK-voetbal in Rusland zullen afreizen.

Kremlin ontkent

Het Kremlin ontkent iets met de moordaanslag te maken te hebben en weigert uitleg te geven.

Miniatuurvoorbeeld

In Salisbury wordt nog steeds onderzoek gedaan naar sporen van het zenuwgas (foto: AFP)

De Britse sancties volgen op de aanslag op oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Die werden in Salisbury levensgevaarlijk gewond gevonden op een bankje, naar later bleek nadat ze waren vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Dit werd in de Sovjettijd in Rusland ontwikkeld.

Op dit bankje werd de ex-spion gevonden

Skripal en zijn dochter werden gevonden op een bankje in Salisbury.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws