Algemeen

Tweede Kamer wil dat minister grootverdieners in zorg op de vingers tikt

13 maart 2018 18:42

GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet. Beeld © ANP

Veel meer dan een verbale tik op de vingers is het niet en toch is dat precies wat een meerderheid van de Kamer wil voor de grootverdieners in de zorg die de afgelopen vier jaar een riante loonsverhoging voor zichzelf regelden.

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer was het vanmiddag eens met de motie van GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet. Zij wil dat minister Bruins (Medische Zorg) topverdieners aanspreekt op hun 'onacceptabele, exorbitant hoge inkomens'. 

Alleen de VVD kon zich niet vinden in de oproep van GroenLinks en stemde tegen de motie. 

Niet minder, maar meer

In 2013 ging de Wet Normering Topinkomens van kracht, waarin staat dat topfunctionarissen in de publieke sector en de semipublieke sector niet meer mogen verdienen dan ministers. In 2016 werd de norm vastgesteld op 179.000 euro.

De zorgtop kreeg tot 2017 de tijd om te wennen aan het idee en om de hoogte van het salaris bij te schaven. Alleen voldoet het salaris van veel bestuurders in de zorg nog niet aan de norm. In 2016 ging één op de vijf zorgbestuurders hier zelfs overheen, bleek uit eerder onderzoek van RTL Nieuws. 

Wet overtreden

Vanaf dit jaar moeten veel van de bestuurders hun salaris afbouwen. Alleen bestuurders die al een contract hadden voor de ingang van de wet, mogen nu nog wel meer dan de norm verdienen. Zij hebben tot 2023 om aan de regels te voldoen. 

Bron • RTL Z