Algemeen

EU zet Bahama's op zwarte lijst belastingparadijzen

13 maart 2018 13:11

De Bahama's. Beeld © Getty Images

De Bahama's, Saint Kitts en Nevis en de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn door de Europese ministers van Financiën op een zwarte lijst voor belastingparadijzen gezet.

Eigenlijk wilde de EU dat al eind vorig jaar doen, maar toen toonden de ministers nog clementie vanwege de orkanen die in het najaar over de Caraïben raasden. Ondanks dat uitstel is het de landen niet gelukt om de Europese zorgen over het belastingregime weg te nemen en dus komen ze op de zwarte lijst. 

Hervormen belastingsysteem

Bahrein, de Marshalleilanden en Saint Lucia zijn er juist weer vanaf gehaald. Die landen hebben op 'hoog politiek niveau' toezeggingen gedaan over het hervormen van hun belastingbeleid, goed genoeg voor de EU om ze op de grijze lijst te plaatsen.

De grijze lijst is bedoeld voor landen die nog steeds niet voldoen, maar wel hebben beloofd om binnen een jaar orde op zaken te stellen. 

Negen landen

De in december ingestelde zwarte lijst telde oorspronkelijk zeventien 'belastingparadijzen'. Er staan er nu nog negen op: behalve de Bahama's, Saint Kitts and Nevis en de Amerikaanse Maagdeneilanden ook nog Amerikaans-Samoa, Guam, Namibië, Palau, Samoa en Trinidad en Tobago. 

De landen Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea werden in januari van de zwarte lijst afgehaald

Meldplicht voor adviseurs belastingontwijking

De ministers werden het verder eens over een voorstel van de Europese Commissie voor een meldplicht voor belastingadviseurs die bedrijven helpen bij het opzetten van constructies om belasting te ontwijken. De informatie wordt verzameld in een gedeelde gegevensbank. 

Dat voorstel moet nog formeel worden goedgekeurd door de regeringsleiders, maar er zal niets meer aan veranderen. Landen hebben tot het einde van dit jaar om de regels in hun eigen wetgeving te verwerken, de regels gelden vanaf 1 juli 2020

Bron • RTL Z