Van onze partner Van Renault

Driving home for Christmas

Driving home for Christmas

Van Renault - Kerst begint vaak al in de auto. Een achterbak vol cadeautjes en lekker eten, kids op de achterbank, je geliefde naast je. Kerstliedjes luisteren, het afgelopen jaar doornemen en je verheugen op het samenzijn met de hele familie. 'Eigenlijk heeft je auto dezelfde kwaliteiten als je huiskamer. En dan brengt 'ie je ook nog ergens naartoe.'

“Driving home for Christmas / Oh I can't wait to see those faces” zingt Chris Rea in zijn beroemde liedje. Pure kerstvoorpret, die voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen legt uit hoe dat komt: “Een auto is je eigen territorium. Hier kan je jezelf zijn, waan je je ongezien, voel je je beschermd tegen de buitenwereld. Juist ook rond deze tijd: het zal wel niet sneeuwen met Kerst, maar je bent toch warm en comfortabel, terwijl het buiten guur is. Je kan 'm ook helemaal eigen maken, met de muziek die je leuk vindt of een shirt van je favoriete voetbalclub.”

En voor veel mensen, vertelt Tertoolen, gaat het zelfs nog iets verder: “Psychologisch gezien is er sprake van identificatie: alles wat je auto kan, kan jij. Hij maakt je sneller en groter, jij voert de controle. En door de koplampen, die op ogen lijken, is het ook heel makkelijk om allerlei menselijke eigenschappen aan je wagen toe te dichten. Een auto kan schattig ogen, of juist heel zelfverzekerd. Op die manier is het eerder een soort huisdier, een gezinslid, veel meer dan een stuk staal op wielen.”

Kerstvoorpret in de praktijk

Wie: Axel (45)
Van: Bussum
Naar: Roermond
Met: vrouw en kinderen (11 en 13)

“We rijden op Eerste Kerstdag naar mijn schoonmoeder. Het is niet een vreselijk lange rit, we doen er vijf kwartier over ongeveer. Mijn kinderen vermaken zich inmiddels zelf goed op de achterbank, filmpjes kijken of met vrienden chatten. Gezellig is het zeker! We proberen altijd allemaal als eerste de televisietoren van Roermond te spotten, daar woont mijn schoonmoeder vlakbij, dus dan weten we dat we er bijna zijn. We draaien kerstliedjes op Spotify en mijn vrouw heeft meestal wel wat te snaaien bij zich, kerstkransjes en ander lekkers. En we zitten natuurlijk al in ons nette pakkie, zodat we een beetje goed gekleed aan het diner verschijnen. In de auto is het dus al een beetje een feestje.”


Wie: Marije (37)
Van: Rotterdam
Naar: Nieuw Haamstede
Met: man en kind (6)

“Kerst begint dit jaar voor ons letterlijk in de auto. We hebben net een nieuw huis laten bouwen en op de 24e gaan we verhuizen. Een hectische tijd dus, met nog weinig tijd voor het traditionele kerstgevoel. Maar op Eerste Kerstdag rijden we naar Zeeland, naar mijn ouders, en dan gaan we helemaal los. Keihard de CD met kerstliedjes aan en samen meeswingen op Jingle Bells en Stille Nacht, in onze mooie feestkleren natuurlijk. We nemen een hele hoop lekkere hapjes mee, net als iedereen in de familie. Mijn zoontje houdt net als ik echt van Kerst. Hij zat voorheen op een christelijke school, en de verhalen rond Kerstmis hebben een diepe indruk op hem gemaakt. Hij vindt ook niet dat het om de cadeautjes draait, maar om de kerstgedachte: vooral even echt lief voor elkaar zijn. Eenmaal in Zeeland gaan we uitwaaien op het strand en daarna samen eten rond de open haard. Ik kan wel een flinke dosis kerstsfeer gebruiken en kan dus niet wachten tot het zondag is en we in de auto zitten!”